tisdag 14 augusti 2012

KLOROCKA

klorocka
Amblyraja radiata, tidigare Raja radiata


Klorockan har taggar längs med ryggraden liksom knaggrockan. Även fenorna har taggar, speciellt hos honan; dessa är dock mindre. På undersidan finns ett mindre antal kraftiga taggar.
Kroppen är brunaktig, ofta med mörka fläckar, och ibland även ljusare sådana. Undersidan är vit, men kan ha mörkare fläckar.
Största angivna längd är 105 cm, och största vikt 11,4 kg, men normalt mindre; i Nordsjön vanligtvis upp till 60 cm. I Nordamerika tenderar arten dock vara större, upp till 72 cm vid Labradorkusten, och nära maxlängden utanför Maine.lever på olika slags bottnar på 20-1000 meters djup men är vanligast på 50-100 meters djup.födan består av krabbor,räckor,och fisk,särkilt tobis.Relativt litet är känt om klorockans fortplantning. Fisken blir könsmogen vid omkring 11 års ålder. Den är äggläggande, men med inre befruktning; hane och hona omfamnar varandra vid parningen. Honan lägger mellan 2 och 88 ägg i form av brunaktiga äggkapslar, en per ägg, med utskott i hörnen.Klorockan blir omkring 20 år gammal.Klorockan finns i Nordatlanten från Hudson Bay i Kanada till South Carolina i USA i väster, vidare via södra delen av Grönland över Island till västra Östersjön och Nordsjön i norr upp till Svalbard, i söder Engelska Kanalen. En isolerad förekomst finns även utanför södra Sydafrika. I Skandinavien finns den längs norska kusten, runt Danmark och vid svenska västkusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar