lördag 4 augusti 2012

FJÄRSINGFJÄRSING
trachinus draco

kännetecken: långsträckt kropp. kroppen är grön framtill och med sneda,gulvita strimmor på bägge sidor.överkanten av ögonhålan har2-3 små taggar maxlängden på denna fina fisk ligger väll runt 40-45 cm. under sommaren så uppehåller den sig på 1 meters djup  ner till ca 30 meters djup.under vintern kan den påträffas på lite djupare vatten.under dagen ligger den mestadels nedgrävd men ögonen ovanför när den är nedgrävd så den hat koll på sin omgivning.den är mer aktiv på natten då den även simmar i frivattnet.. leker i juni till augusti.födan består utavhästräkor smörbultar maskar.
Fjärsingen har gifttaggar som sitter på gälarna och på den främre ryggfenan. Giftinjektionen utlöses automatiskt i försvarssyfte vid beröring av fisken. Därefter fylls aktuell gifttagg omedelbart på igen. Även döda fiskar har gift i taggarna. Olyckstillbud inträffar oftast i samband med att fisken avlägsnas ur nät men det händer också att badande råkar trampa på fisken.
Symtom: Främst lokal reaktion med omedelbar intensiv smärta, svullnad och missfärgning av huden. Obehandlad kan smärtan kvarstå i ett dygn. Svullnaden kan kvarstå i veckor och i enstaka fall i månader. Också allmänna symtom såsom huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående förekommer. Bakteriell infektion kan ses som komplikation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar