onsdag 3 oktober 2012

SILLKUNG

sillkung
Regalecus glesne



Sillkung (Regalecus glesne) är en sällsynt benfisk i familjen Regalecidae som förekommer i alla oceaner, på djup mellan 300 och 600 meter. Sillkungar har uppmätts till över 11 meter och kan väga upp till 272 kg.
Sillkungar är världens längsta benfiskar. De har en bandformad bräcklig kropp med silveraktiga sidor och blåaktig rygg, ibland med mörka, längsgående ränder som täcks av talrika små vårtliknande upphöjningar. Ögonen är stora och runda, munnen framskjuten med svart insida som saknar käktänder. Sillkungar saknar fjäll, analfena och stjärtfena, men har en mycket lång röd ryggfena bestående av 250-400 mjuka fenstrålar vars främre 10-15 strålar är förlängda och bildar en (kunga-)krona vilken brukar försvinna hos äldre djur. Bägge "bukfenorna" är förlängda strålar som troligen används som känselorgan. Sillkungar simmar med slingrande rörelser.
Födan består av småfisk, bläckfisk, mindre kräftdjur som krill. Sillkungar leker mellan juli och december, varefter rom och yngel driver med havsströmmar nära ytan.
Första gången en sillkung påträffades i Sverige var utanför Koster 1879 och nu senast i Bovallstrand 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar