tisdag 2 oktober 2012

KUNGSFISK ELLER UER

kungsfisk eller uer
Sebastes norvegicus, även Sebastes marinuskännetecken:En klart rosafärgad fisk med stora ögon och 5 trubbiga taggar på gällocket. Den nedersta av dessa är vänd nedåt (viktigt artkännetecken). Ryggfenan är mycket lång och uppdelad i två sektioner: en främre, längre del, med kraftiga taggstrålar, och en bakre, högre del med mjuka fenstrålar. Den större kungsfisken kan bli upp till 100 centimeter lång och kan väga upp till 15 kilo.
Lever på 100 till 1000 meters djup. De yngre fiskarna håller sig närmare kusten, på grundare vatten, än de äldre.
Större kungsfisken livnär sig av fisk och större kräftdjur. Den kan bli upp till 60 år gammal.Leker under hösten. Fisken är levandefödare med inre befruktning, och hanen har ett särskilt parningsorgan. Honan föder under våren mellan 50 000 och 350 000 ungar med en längd av 5 till 7 millimeter, som är pelagiska tills de blir 3 till 4 centimeter långa. De är silverfärgade som unga, och får inte föräldrarnas rosa färg förrän de når en längd av 15 till 20 centimeter.Utbredning
Nordatlanten från New Jersey till Kanada i norra Nordamerika, vidare över Grönland, Island, Svalbard till Skagerack, norra Nordsjön och sällsynt i Kattegatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar