måndag 17 september 2012

KUMMEL

kummel
Merluccius merluccius




kännetecken:Kummeln är en långsmal fisk med två ryggfenor och en analfena. Den bakre ryggfenan och analfenan är båda mycket långa. Fisken har underbett. Munnen och gälhålan är svarta. Den har en långsträckt, spolformad kropp, en kort kort främre bakfena och en mycket låg bakre ryggfena, vilken är något högre baktill liksom den nästan lika långa analfenan; stjärtfenan är tvär.
Den kan bli upp till 140 centimeter lång och väga upp till 15 kilogram.Leken äger rum under tidig vår till sommar på djupt vatten. Honan lägger upp till 6 miljoner pelagiska ägg, som kläcks efter ett par dygn. Ynglen är också pelagiska; de och ungfiskarna vistas nära kusten under det första levnadsåret, där de livnär sig på mindre kräftdjur. Fortplantning sker även i svenska vatten. Hanen blir könsmogen vid 4 år, honan vid 10.
Kummeln jagar främst sillfiskar men även kolmule, makrill och bläckfisk på djupt vatten under dagen, och kommer upp till ytan nattetid.
Den kan bli upp till 20 år gammal.Den lever i i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt (Kummelbank), sydligaste Östersjön, längst östra Atlantkusten, i Medelhavet, Svarta havet och utanför Afrikas nordkust..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar