fredag 14 september 2012

BRAXEN

brax
abramis brama



Braxen är som mest upp till 80 centimeter och 11 kilogram tung, men då tillväxten är långsam är den oftast betydligt mindre. Fisken är silvergrå, men äldre individer kan få en lätt bronston. Fenorna är mörka. Braxen är som ung mycket lik den närbesläktade björknan (se bild nedan), men björknan har ett större öga som sitter närmare nosen än vad braxens gör; en tumregel är att avståndet mellan ögat och nosspetsen är större än ögats diameter hos braxen, men mindre hos björknan.
Björknans fjäll är också större. Det kan dock vara mycket svårt att skilja dessa arter åt då de ibland hybridiserar.
Braxen är en stim- och bottenfisk som lever i sjöar och långsamt rinnande vattendrag. Braxen är en fisk som aldrig under några omständigheter vandrar mellan vattendrag. Braxen stannar alltid i samma vattendrag. Om man fångar en brax i en sjö har den alltid funnits där. Unga fiskar är i huvudsak planktonätare, medan äldre främst lever på insektslarver och andra bottendjur, som de suger upp från botten med sin utskjutbara mun.
Braxen leker under vår och försommar på grunt vatten. Honan kan lägga upp till totalt 300 000 ägg vid flera tillfällen. Äggen, som är knappt 2 millimeter stora, kläcks efter 1 till 2 veckor.
Fisken blir könsmogen vid 3–6 års ålder. Fiskar från småvuxna populationer kan dock vara betydligt äldre.
Braxen fångas genom mete och är en populär sportfisk. Den är inte vanlig som matfisk i Sverige eftersom den innehåller många ben, men säljs rökt i Ryssland. Det svenska sportfiskerekordet ligger på 7,96 kg och fångades i Bysjön utanför Lund den 26 maj 2012 av Martin Roth. Den största braxen som har fångats i Sverige med yrkesredskap vägde 9,2 kilo och var 82 cm lång; den fångades i Ringsjön i Skåne.
Under sommaren kan man bedriva lyckat braxmete med ett lätt tackel agnat med mask eller majs, eller både och, så kallad "cocktail". Även "casters" (förpuppade maggots) lär vara ett bra bete.utbredning:Europeisk  sydgräns går vid Alperna och södra Frankrike. I öster finns den fram till Aralsjön. I Skandinavien finns den allmänt i Danmark, sydöstra Norge, upp till mellersta Sverige och längs hela Norrlandskusten samt i södra och mellersta Finland. Den går också ut i norra och östra Östersjöns brackvatten..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar